Instrucțiuni alegere

De ce clipim des? 

În mod natural, clipitul este unul din reflexiile umane, care se petrece de regulă – automat, unele persoane însă se confruntă cu un clipit excesiv. Rolul acestui proces este de a lubrifia și cura globul ocular, de a proteja ochiul de praf, substanțe iritante, lumină puternică sau corpi străini.

Spre exemplu, bebelușii clipesc doar de 2 ori pe minut, acest număr crește de la 14-17 ori pe minut. Clipim mai des când suntem emoționați, vorbim sau simțim durere, mai rar clipim atunci când citim sau simțim un pericol.
Unii oameni își dezvoltă obiceiul involuntar, însă cert este faptul că acest lucru poate fi considerat un tic nervos. Apariția unui clipit frecvent pe lungă durată este de natură neurologică și necesită o tratare la medicul specialist.
Clipirea excesivă pe o perioadă scurtă poate fi cauzată de către iritanți ai ochiului precum sunt: fumul, vapori chimici, polenul, poluarea, praful sau obiectele străine.
Alte cauze sunt: sindromul de ochi uscat, leziuni pe suprafața ochiului, conjunctivita, inflamația pleoapei, expunerea la lumina puternică, timpul exagerat petrecut în fața gadgeturilor, anxietatea, stresul, oboseala musculară, etc.

Prevenirea clipitului des poate fi realizată prin evitarea expunerii oricăror din factorii descriși, efectuarea pauzelor frecvente atunci când citiți sau petreceți timpul în fața unui gadget sau vizitarea unui medic oftalmolog regulată.

Înnapoi la articole